28 Nisan 2012 Cumartesi

SENARYO YAZMAYA BAŞLAYANLARA ÖNERİLER…



8. Sınıf "Nasıl Tanıtalım" etkinliğinde 
Reklam Senaryosu yazmak için öğrencilere yol göstermek için hazırlanmış bir yazı.



Senaryonuz gerçek ya da hayal ürünü olabilir.

Bir senaryonun beş temel öğesi vardır. Kahraman, yer, olay örgüsü, düğüm noktası ve tema.

Kahramanınızın özelliklerini belirleyin. Kısa saçlı mı? Gözlük takıyor mu? Cinsiyeti ne? Kaç yaşlarında? Nasıl biri? Nelerden hoşlanır, nelerden hoşlanmaz? Diğer kahramanlarla ilişkisi ne? Tüm bunları ve diğer birçok şeyi düşünün.

Senaryonun geçtiği yeri belirleyin. Dağlarla mı kaplı? Göller mi var? Mevsim yaz mı, kış mı? Ortamın nasıl olduğunu ve bu ortamda nelerin bulunduğunu hayal edin. Senaryoda bunları da kullanın. Ancak senaryoda kullandığınız her şeyin bir işlevi olmalı. Örneğin senaryonuzda bir banktan söz ediyorsanız bu, senaryodaki başka bir şeyle ilişkili olmalı. Senaryonuzu kurgularken hep sorgulayın. “Neden bank?”, “Neden kahraman oraya oturdu?” gibi.

Olay örgüsünü kurgulamak, senaryoda sırayla neler olup bittiğini planlamak anlamına gelir. “kedi ve kuş kayboldu” demek bir senaryodaki olay örgüsünü başlatmaz. Ama “kedi kayboldu, ardından kuş da gizemli bir biçimde ortadan kayboldu” deseniz, olay örgüsünü başlatırsınız.

Düğüm noktası olmadan öykü olmaz. Bunun anlamı, kahramanın bir problemle karşı karşıya kalmasıdır. Düğüm noktası, kahramanın başına gelen beklenmedik, sürprizli bir olay olabilir. Örneğin, kahraman, güneşli bir günde bir anda şiddetli bir fırtınaya yakalanabilir. Ya da bir sabah uyanıp pencereden dışarı baktığında denizin yemyeşil olduğunu görebilir.

Düğüm noktasını her yönüyle geliştirdikten sonra çözüme odaklanın. Bir deneme yapalım…  Diyelim ki kahramanınız bir sabah uyandığında denizin yemyeşil olduğunu görür. Bunun nedenini anlamak için bir tekneyle yolculuğa çıktı. Günlerce yol aldı. Dalgalarla boğuştu. En sonunda bir adaya ulaştı. Adada bir dev yaşıyordu. Dev yalnız yaşamaktan sıkılmış ve ağlıyordu. Denizin yemyeşil olmasının nedeni işte onun gözyaşlarıydı. Çünkü devin gözyaşları yeşildi! Düğüm noktasının ne olduğu ve nasıl çözümlendiği senaryonuzda açık olsun. Düğüm noktası ne kadar açık olursa senaryonuz da o kadar etkileyici olur.

Tema senaryonun konusudur. Ne hakkında senaryo yazıyorsunuz? Dinozorlar mı, ağaçlar mı, cesaret mi, dostluk mu? 
Temanızı belirleyin. Öğüt vermekten kaçının. Kısa ve anlaşılır cümleler kurun. Belirlediğiniz konunun dışına çıkmamaya çalışın.


(Bilim Çocuk dergisi "SENARYO YAZMAYA BAŞLAYANLARA ÖNERİLER…" metninden uyarlanmıştır.)